Πρόγραμμα χρηματοδότησης για τα αδρανή ακίνητα των δήμων

Η νέα δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020» απευθύνεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού της χώρας και στοχεύει στην ανάδειξη των δημοτικών κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Με την κατάλληλη διαμόρφωση των κτιρίων εσωτερικά και εξωτερικά και την εφαρμογή της νέας τους χρήσης, θα πρέπει να επιτευχθεί η επανάχρησή τους και η λειτουργική επανένταξή τους στον ιστό της πόλης, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των αστικών περιοχών.

Από το 2018 και συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου του 2018 θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις χρηματοδότησης, με σκοπό την ανάδειξη των “ξεχασμένων” ακινήτων που ανήκουν στην ιδιοκτησία των δήμων. Η διαδικασία θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ με τίτλο: “Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, έκανε δήλωση σχετικά με το θέμα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: “Με το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτούμε την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των δήμων. Κτίρια που παρέμεναν αδρανή και επιβάρυναν οικονομικά τους δημότες θα μετατραπούν σε σημαντικές εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και σε νέες πηγές εσόδων για τους δήμους. Πρόκειται για δράση που συνδυάζει αρμονικά τη διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών εμβληματικών κτιρίων με την οικονομική ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.”

Η δράση στοχεύει στην αξιοποίηση των κτιρίων αυτών για τουριστικούς, πολιτιστικούς σκοπούς και επιχειρηματικές δραστηριότητες.